How to fix an issue uploading images in BlogPad Pro 1.3

If you have a self-hosted WordPress blog and have upgraded to Version 1.3 of BlogPad Pro you may have experienced an issue with uploading images. You no longer have the option to upload images from your iPad, or DropBox and these options are greyed-out. This issue only seems to affect a few self-hosted WordPress users and is simple to fix.

So why has this happened?

When you update BlogPad Pro to version 1.3, any existing blogs you had added should have been “upgraded” to take full advantage of some changes we have made relating to User Roles (i.e. Whether your WordPress login account is an administrator, editor, etc).

However, there appears to be a bug in WordPress’s self-hosted code. It seems that, even though the login account is an “administrator”, the WordPress XMLRPC API (Application Programming Interface) still doesn’t report the correct Role. We suspect that the API isn’t reporting any Role at all, at this stage.

By re-saving the role, it seems that this then fixes the problem because the WordPress API will finally report the correct Role for the user. We will be passing this information on to WordPress for them to look at from their side too, as well as trying to work around it in future versions of BlogPad Pro.

How to fix the problem?

There are 3 quick and easy things to try which should manually trigger this “upgrade” and fix the problem.

The first thing to do is to update your version of WordPress to the most recent version. To do this just go to your Web Dashboard and follow the prompts to update to the latest version of WordPress.

Another thing to try is, for any blogs affected, go to “Manage Blogs” (that’s the blue button at the top of the menu bar) select the right-facing arrow to show the “Blog Options” and tap on “Update Settings From Live”. This should re-retrieve your account’s User Role and you should then be able to add images, etc.

Update Blog Settings in BlogPad Pro

For the majority of users this quick update will fix the problem.

If this doesn’t work, then this is what you need to do to get around the bug in the WordPress code…

Go to your Blog’s Dashboard from “Manage Blogs” by selecting the right-facing arrow to show the “Blog Options” (as above)  and tap on “Go To Web Dashboard”. Go to the “Users -> All Users”.

For the user that you are having problem with, ensure that the checkbox for that user is checked (on the left hand side of that blog) and then select “Change role to…” and select the correct Role and tap on the “Change” button.

Update Blog Settings in BlogPad Pro

(NOTE: You have to do this even though it may already be showing as Administrator, because this is where the bug is in the WordPress API! By performing this task, you are ensuring that the API should now know the correct role for your login). Alternatively, you can update the Role for any particular user by tapping on “Edit” for that user on the “All Users” screen. Once you have done this, you now need to trigger the manual “upgrade” again as mentioned in the previous paragraph. You may even trigger this upgrade by leaving BlogPad Pro and coming back to it (eg by pressing on the iPad’s Home button and then returning to BlogPad Pro again).

It’s worth noting that (as far as we know) we’re the only people using WordPress’s very latest API, even WordPress themselves are not using this API yet for their own iOS app!

If this does NOT fix the issue for you, then please get in touch (it is very easy to do this from within BlogPad Pro from the Help Options, by either tapping on “Ask a Question”, “Send Us Feedback” or “Report A Bug”).